Whatsapp Icon

Tarım Sözlüğü

A-

AZOT
Tarım sektörü için çok önemli bir elementtir. Tarımsal toprakların verimliliğini artırmak ve bitkilerin sağlıklı gelişimini desteklemek için azotlu gübreler kullanmak oldukça yaygındır. Azot, aynı zamanda bitki beslenmesinde de hayati bir rol oynamaktadır; nitrat ve amonyum formunda bulunur ve fotosentez söz konusu olduğunda havadan alınarak bazen direkt olarak bitkilere ulaşabilir. Bitkinin yeterli miktar da azota sahip olması durumunda daha hızlı büyür, daha dayanıklıdır ve meyve verimi artar.
Tarımsal faaliyetlerde azotun etkin biçimde kullanımına odaklanması da en önemli nokta doğrudan tohuma gübrelemeyi asgariye indirmektedir. Bu sayede topraksızlık oranı yavaşlayacağı için erozyona engel okunurken su kayıplarının da minimize edilmiş olacağından diriliyoruz. Ayrıntılarına inildiğinde ise, bu tür uygulamalar genellikle organik materyallerden elde edilebilen nitrojen salışıyla gerçekleşmektedir ki bu da tarımsal faaliyetlerdeki çevresel etkileri minimuma indirebiliriz.

ARI
Hymenoptera takımında yer alan uçan böceklerdir. Arılar, bal, polen ve mum gibi ürünler elde etmek için nektar, polen ve diğer bitki özleri toplarlar. Arılar, bir kovan içinde yaşarlar ve kovanlarını bal, polen ve arı sütü gibi ürünlerle doldurarak, kovanlarında yeni arılar üretirler. Arılar, çiçeklerin nektarını toplarken, çiçeklerin tozlaşmasına da yardımcı olurlar ve bu nedenle bitkilerin üremesi için önemlidirler. Arılar, bal arısı, vespids, yaban arısı gibi birçok türde bulunur. Bal arıları, özellikle tarım alanında önemli bir rol oynar ve polinasyon işlemi sayesinde bitki üretimine katkıda bulunur. Ayrıca, bal, arı sütü ve mum gibi ürünlerin üretimi için de kullanılırlar. Arılar, doğal ekosistemlerde önemli bir yer tutar ve dünya çapında önemli bir canlı türüdür

ARPA
Buğdaygiller familyasından bir bitki türüdür. Genellikle hayvan yemi olarak kullanılır, ancak bazen insanlar için de kullanılır.

AYÇİÇEĞİ
Günebakanı olarak da bilinen ayçiçeği bitkisi, yağlı tohumları için yetiştirilir. Ayçiçeği yağı, yemek pişirmede ve salata sosu yapımında kullanılır.

ASMA
Asma, üzüm bağları oluşturmak için kullanılan bir bitkidir. Üzüm bağlarını desteklemek için kullanılan direkler ve teller gibi malzemelerle birlikte kullanılır.

B-

BOR
Çevremizdeki hayatımız için oldukça önemli bir elementtir. Tarım alanlarında kullanılan boru; toprakta bulunan bitkilerin ve diğer canlılar ile insanoğlu arasındaki etkileşimi arttırmak amacıyla ekilen bitkiyi beslemekte büyük rol oynar. Bor tarımda gübrelerde kullanılır ve bu nedenle tarım sözlüğünde hakkında bilgi vermeye değerdir.
Tarla yönetimi açısından, Bor da çok önemli bir role sahiptir. Bitkinin su oranıyla ilişkili fotosentezi artırmak için yeterli miktarda tuzu sağlamaya yârdim edebilmesi için güvence altına almasını sağlayan bilmelidir. Bu durumda, borun toprağa uygulandığında tohumun daha hızlı gelişmesine yardımcı olurken, bitkinin kabuğu da daha dayanıklı olur. Ayrıca, beslenmeyi optimize etmede de önem taşıyacağına inanıyoruz ki bu durum teknolojik imkanlar sayesinde gerçekleştirebileceği anlamına geliyor.
Borun Zararları, Tarla bitkilerinin ve çiftçilerin hayatlarını etkileyen bir zehir olan bor, toprakta bulunan doymamış boru içeren minerallerden kaynaklanmaktadır. Bor tarla bitkileri üzerinde olumsuz etki yaratan bir element olduğundan, bu maddeyi anlamaya ve nereden geldiğini bilmeyen de yardımcı olacağız.
Bitkinin sahip olduğu beslenme koşullarına bağlı olarak, fazladan alınan bor tarla bitkisindeki gelişimi bloke edebilir ya da tamamen durdurabilir. Bitkiyi gereken hormonlar arasında karbonhidrat metabolizmasında rol alarak glikoz sentezini azaltabilir; ayrıca protein sentezini engellediği için ciddiyetlere neden olur.

BAL
Arıların nektar veya bitki özlerini toplayarak işledikleri ve sakladıkları tatlı bir besindir. Bal, çiçeklerin nektarından veya bazı bitkilerin özünden topladıkları şekerli sıvıları alırlar ve vücutlarındaki özel enzimlerle işlerler. Bu işlemin sonucunda, suyu buharlaştırarak kovandaki balı yoğunlaştırmak için kullanırlar. Balın tadı, rengi ve kokusu, arıların topladığı bitki özlerine ve işleme yöntemine bağlı olarak değişebilir. Balın birçok faydası vardır. Yüksek antioksidan özellikleri nedeniyle, bağışıklık sistemi fonksiyonunu geliştirebilir ve inflamasyonu azaltabilir. Ayrıca, enerji verici ve doğal bir tatlandırıcı olarak da kullanılır. Bal ayrıca, kozmetik ürünlerinde de kullanılır ve cilt sağlığı için faydalı olduğu düşünülmektedir.

BAKI
Bakı, güneş ışınların alma durumu ve bitkilerin yetişmesi açısından çok önemlidir. Bir tarla için bakiyi seçmeyi dikkatli bir şekilde yapmamız gerekir. Güneş ile ilgili her zaman sürprizler olacağından tarlamızda bu fark edilmelidir.
Bununla beraber, baki nine ne olduğu da son derece önemlidir; Bakiyi anlayabilmemiz için bunu bilmemiz lafzimdir! Baki; İklim koşullara bağlı olarak değişen toprak formasyonuna sahip bir tepenin güneybatısı demektir de. Bu sayede mevcut toprağın belirlenmesine yardımcı olur ve bitki gelişimini destekler. Ayanca, bakin en uygun biçimde kullanıldığında verim sal ortalamayı artırmaya yardımı sağlar. Sonuç olarak, tarlamıza ait bakin şehrimize bağlı olduğundan emin sen mutlu edebilirsin!

C-

CAM BİTKİLERİ
Hava bitkileri olarak da bilinen epifittik bitkilerdir. Bu bitkiler, toprakta yetişmezler ve genellikle ağaçların dalları, kaya yüzeyleri veya diğer bitkilerin üzerinde yaşarlar. Cam bitkileri, özel bir yapıya sahip olan ve suyu depolayan kalın yapraklara sahiptir. Bu yapraklar, parlak bir görünüme sahip oldukları için cam gibi görünürler ve bu nedenle "cam bitkileri" olarak adlandırılırlar.
Cam bitkileri, tropik ve subtropik bölgelerde doğal olarak yetişirler. Bu bitkiler, nemli ortamları severler ve genellikle yağmur ormanlarında, nemli ormanlarda ve bataklıklarda bulunurlar. Cam bitkileri, hava yoluyla su ve besin maddelerini alırlar ve yapraklarındaki su depolama kapasitesi sayesinde uzun yaşam sürer.

CEVİZ
Cevizgiller familyasından Juglans cinsinde yer alan bir ağaç türüdür. Genellikle 20-30 metre boyunda olabilen bu ağaçlar, büyük yaprakları ve sert kabuklu, yenilebilir meyveleri ile tanınırlar. Ceviz meyveleri sert bir kabukla kaplıdır ve içinde yenilebilir bir çekirdek bulunur. Ceviz kabuğunun içindeki yağlar, sağlıklı yağlar olarak bilinir ve omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.Ceviz ağaçları, gölge sağlaması ve ahşap üretimi için de kullanılır. Ayrıca, ceviz kabuklarından elde edilen boyalar, mobilya ve diğer ahşap ürünlerinin boyanmasında kullanılır. Ceviz hem ticari hem de tıbbi açıdan önemli bir bitki türüdür.

Ç-

ÇİNKO
Çinko, bitkilerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan önemli bir besin maddesidir. Tarımda, çinko bitki besin maddeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Çinko bitkilerin fotosentez yapmasına, çiçeklenmesine, tohum oluşumuna ve hastalıklara karşı direnç göstermesine yardımcı olur.
Çinko eksikliği, tarımsal üretimde önemli bir sorundur. Toprakta yetersiz miktarlarda çinko bulunması, bitkilerin büyümesini ve verimini olumsuz yönde etkileyebilir. Çinko eksikliği ayrıca, bitkilerin hastalıklara karşı direncini azaltarak, tarım ürünlerinde kalite kaybına neden olabilir.
Bu nedenle, çinko gübreleri tarımda yaygın olarak kullanılır.

D-

DEMİR
Demir, bitki besin maddeleri arasında önemli bir role sahip olan bir elementtir. Demir, bitki hücrelerinde klorofil sentezinde ve solunum süreçlerinde kullanılır. Ayrıca, bitkilerin nitrojen fiksasyonu, DNA sentezi ve bazı hormonların üretimi için de gereklidir.
Tarımda, demir eksikliği bitkilerin sağlıklı büyümesini ve verimli bir şekilde ürün vermelerini engelleyebilir. Demir eksikliği, bitki yapraklarında sararmaya, büyümede yavaşlamaya ve yapraklarda kloroz veya lekelere neden olabilir.
Bu nedenle, demir gübreleri tarım alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Demir gübreleri, bitkilerin demir ihtiyacını karşılamak için kullanılır ve bitkilerin sağlıklı büyümesini ve verimli bir şekil sağlar.

DENİZ
Deniz, dünya yüzeyinin yaklaşık %71'ini kaplayan, tuzlu su kaynaklarıdır. Dünya üzerindeki en büyük su kütlesidir ve yaşam için çok önemlidir. Denizler, ekosistemlerin bir parçasıdır ve birçok canlı türüne ev sahipliği yaparlar.
Denizler, okyanuslar, denizler, koylar, lagünler ve açık denizler gibi çeşitli türleri içerir. Denizlerin derinliği, yüzey sıcaklığı ve tuzluluk oranı gibi faktörlere bağlı olarak farklı özelliklere sahiptirler. Örneğin, tropik denizlerde sıcaklık ve tuzluluk yükseltirken, kutup denizlerinde sıcaklık çok düşük ve tuzluluk daha düşüktür.

DENİZ YOSUNU
Deniz yosunu, sucul ortamlarda yaşayan, bitki benzeri organizmalara verilen genel bir isimdir. Deniz yosunları, sualtı kayalarına, kumlu zemine, diğer bitkilerin üzerine veya su yüzeyinde yüzerler. Deniz yosunları, fotosentez yoluyla enerji üretirler ve bu nedenle bitkilerle benzerlik gösterirler. Ancak, deniz yosunları bitkilerden farklı olarak çiçek, tohum veya kök sistemleri yoktur.
Deniz yosunları, dünya genelinde farklı türlerde bulunur ve çeşitli şekillerde sınıflandırılır. Bazı türleri tek hücreli iken, diğerleri çok hücrelidir. Bazıları tek renklidir, diğerleri ise çok renklidir. Deniz yosunları, deniz ekosistemleri için önemli bir role sahiptir. Besin zincirinde yer alarak diğer organizmadır.

DOĞAL
Kelime anlamı insan müdahalesi olmadan doğada kendiliğinden meydana gelen veya var olan şeyleri ifade eder. Doğal kaynaklar, doğal alanlar, doğal ürünler gibi birçok farklı kavramda kullanılır.Doğal kaynaklar, yer kabuğundan, denizlerden ve atmosferden elde edilen kaynakları ifade eder. Su, hava, orman, madenler, petrol, doğal gaz gibi kaynaklar doğal kaynaklar olarak adlandırılır. Doğal alanlar ise, insanlar tarafından dokunulmadan korunan, doğal bitki örtüsü, hayvanlar, su kaynakları ve diğer doğal özelliklerin olduğu alanlardır. Doğal ürünler, doğal kaynaklardan elde edilen ürünleri ifade eder. Örneğin, organik yiyecekler, doğal sabunlar, doğal kozmetik ürünleri gibi ürünler doğal ürünlerdir. Doğal terimi, insanların doğal kaynakları ve doğal alanları koruma ihtiyacını vurgulamak için de kullanılır.

E-

EKİM
Ekim, tarım faaliyetlerinin en önemli aşamalarından biridir. Bu aşamada, tarım ürünlerinin toprakla buluşması sağlanır. Ekim işlemi, toprağa tohumların ya da fideleme yapılmasını kapsar. Bu işlem, uygun zamanda yapılması gereken önemli bir faaliyettir.
Ekim işlemi, toprak hazırlığı, toprağın çift sürülmesi, gübreleme, tohumların yerleştirilmesi ve toprağın sulanması gibi aşamaları içerir. Bu aşamalar, tarım ürünlerinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için gerekli olan su, besin ve güneş ışığına erişebilecekleri uygun bir çevre yaratmak ve verimli bir şekilde hasat edilebilmesi için önemlidir. Ekim, bahar ve sonbaharda yapılabilir ve farklı bitki türleri için farklı yöntemler kullanılabilir. Örneğin, bazı tohumlar toprak yüzeyine serpilirken, bazıları toprağa gömülür.
Ekim işlemi, her yıl tekrarlanan bir işlemdir. Tarım ürünlerinin belirli bir zaman dilimi içinde ekilmesi, hasat edilmesi ve yeniden ekilmesi, tarımın yanı sıra bahçecilik, ormancılık ve peyzaj gibi diğer alanlarda da kullanılır.

F-

FOSFOR
Fosfor, element sembolü "P" olan kimyasal bir elementtir. Fosfor, hayat için temel bir elementtir ve DNA, RNA ve ATP gibi biyolojik moleküllerin yapı taşlarından biridir.
Tarımda, fosfor bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için temel bir besin maddesidir. Bitkiler fosforu topraktan alırlar ve fotosentez ve enerji üretimi gibi birçok biyokimyasal süreçte kullanırlar. Fosfor eksikliği bitkilerin büyümesini ve verimini olumsuz etkileyebilir.

G-

GÜBRE
Bitkilerin büyümesini ve verimini artırmak amacıyla toprağa verilen organik veya inorganik (kimyasal) maddelerdir.
Bitkiler, topraktaki besinlerin tükenmesi nedeniyle zamanla yeterli besin alamazlar ve bu nedenle gübreleme işlemi gereklidir. Gübre, toprağa eklenerek bitkilerin büyümesini destekleyen farklı türlerde besin maddeleri içerir. Bunlar arasında azot, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, kalsiyum ve diğer mikro besin maddeleri bulunur. Gübreler, organik veya sentetik olarak üretilebilir. Organik gübreler, hayvan gübresi, kompost, kan kemiği ve yemek artıkları gibi doğal kaynaklardan elde edilir. Sentetik gübreler ise kimyasal üretim yoluyla elde edilir. Gübreleme, bitkilerin sağlıklı büyümesi ve yüksek verimli ürünler elde edilmesi için önemli bir tarım uygulamasıdır.

GÜL
Gülgiller familyasından bir bitki türüdür. Gül, süs bitkisi olarak kullanılır ve yaygın olarak parfüm yapımında kullanılan hoş bir kokuya sahiptir.

GREYFURT
Turunçgiller ailesinden bir meyve olan greyfurt, tatlı ve ekşi bir lezzete sahiptir. Greyfurt suyu, sağlık açısından birçok faydası olduğu için popüler bir içecektir.

GIDA
İnsanların beslenmesi için tüketilen her şey gıda olarak adlandırılır. Gıda, bitki veya hayvansal kaynaklardan elde edilebilir ve sağlıklı bir diyet için önemlidir.

GOBLE
Tarım arazilerini işlemek için kullanılan traktör benzeri bir tarım aracıdır. Goble, toprağı sürmek, çapalamak, ekim yapmak ve hasat yapmak için kullanılır.

H-

HASAT
Bitkisel ürünlerin toplanması işlemidir. Hasat, tarım ürünlerinin hasat zamanı, toplama yöntemi ve depolanması gibi birçok aşaması içerir.

HEKTAR
Tarım alanlarının ölçülmesinde kullanılan bir birimdir. 1 hektar, yaklaşık olarak 10.000 metrekarelik bir alanı ifade eder.

HASAT (BİTKİSEL)
Bahçe bitkilerinin yetiştirilmesi ve bakımı ile ilgilenen bir bilim dalıdır.Bitkisel, çiçek, sebze, meyve ve süs bitkilerinin yetiştirilmesini kapsar.

HAYVANCILIK
Hayvanların yetiştirilmesi ve beslenmesi ile ilgili bir tarım dalıdır. Hayvancılık, süt, et, deri, yün ve diğer hayvansal ürünlerin üretimini kapsar.

HİZBİM
Toprakta yaşayan ve bazı bitkilerin köklerinde simbiyotik olarak yaşayan bir bakteri türüdür.

HUMUS
Organik madde

I-

ISI
Isı, tarımsal üretimde önemli bir faktördür. Bitkilerin büyümesi ve verimliliği, sıcaklık koşulları ile yakından ilişkilidir. Bitkilerin büyümesi için uygun sıcaklık aralığı vardır ve bu aralık bitkiden bitkiye değişebilir. Genel olarak, bitkiler için uygun sıcaklık aralığı 18-30 derece arasındadır.
Isı, tarımsal üretimde aynı zamanda bir zarar verici faktör olabilir. Yüksek sıcaklıklar bitkilerin su kaybına neden olabilir ve bitkilerin büyümesini engelleyebilir. Ayrıca, yüksek sıcaklıklar bitkilerin fotosentez yapmasını da engeller.
Soğuk hava koşullarında bitkiler için zararlı olabilir. Bazı bitkilere don zararı verebilir ve bitkilerin büyümesini ve gelişmesini olumsuz etkiler.

IŞIK
Bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için hayati öneme sahip bir faktördür. Bitkiler fotosentez yoluyla enerji üretirler ve bu süreçte ışık enerjisinden yararlanırlar. Işık, bitkilerin büyümesi, çiçeklenmesi, tohum oluşumu ve hastalıklara karşı direnç göstermesi için gereklidir.
Bitkiler, farklı dalga boylarında ışığa ihtiyaç duyarlar. Bitkilerin büyümesi için en önemli ışık dalga boyları, kırmızı ve mavi ışıklardır. Bitkiler bu ışıkları kullanarak fotosentez yaparlar ve büyümeleri için gerekli olan enerjiyi üretirler.

İ-

İKLİM
Tarımsal üretimde önemli bir faktör olan iklim, bitki büyümesi ve üretkenliği üzerinde doğrudan etkilidir. Sıcaklık, yağış, nem, rüzgâr gibi faktörler iklimi oluşturur.

İLAÇLAMA
Tarımsal üretimde zararlı böcek, mantar, virüs ve diğer hastalıklara karşı mücadele etmek için yapılan işlemdir. İlaçlama, kimyasal veya doğal yöntemlerle yapılabilir.

İKLİMLENDİRME
Bitkilerin yetiştirilmesi için uygun çevre koşullarının sağlanması işlemidir. İklimlendirme, sera veya örtü altı tarım gibi yöntemlerle yapılabilir.

İŞLETME
Tarımsal üretimin birimleri olan çiftlik, bahçe veya seraların yönetimi işlemidir. İşletme, üretim planlaması, ürünler.

İŞÇİLİK
Tarım alanında üretim faaliyetlerinde yer alan iş gücüdür. Tarım işçiliği, genellikle mevsimlik işler şeklinde gerçekleştirilir.

İRRİGASYON
Tarım alanında su kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması için yapılan sulama işlemidir. İrrigasyon, tarım faaliyetlerinde özellikle kurak bölgelerde önemlidir.

J-

JÜT
Bitki liflerinden elde edilen ve özellikle çuval yapımında kullanılan bir tarım ürünü.

JAPON BİBERİ
Baharat olarak kullanılan ve Japonya kökenli olan bir biber türü.

JAPON BALIĞI
Tatlısu akvaryum balığı türlerinden biri.

JAPON LAHANASI
Yeşil yaprakları olan, tatlı ve baharatlı bir sebze türü.

JAMBON
Domuz etinden yapılan bir tür şarküteri ürünü.

JERSEY SIĞIRLARI
Süt üretimi için yetiştirilen, özellikle İngiltere kökenli bir sığır ırkı.

K-

KAOLİN
Kaolin, cam ve seramik hammaddesi doğal bir madendir. Kaolin, beyaz renkli, yumuşak ve ince bir kil türüdür. Endüstriyel ve ticari amaçlar için kullanılır. Tarım sektöründe, toprak analizi yapmak için kullanılır. Ayrıca hayvan yemi üretiminde, yem karışımlarının homojenleştirilmesi işlevinde de kullanılır. Tarım ilaçlarının yapımında da kullanılan kaolin, bitkilerin zararlılara karşı korunmasına yardımcı olur. Ayrıca, çiftlik hayvanlarının yemlerine katılan kaolin, sindirim sistemlerini düzenlemeye ve sağlıklı bir bağırsak işlevi sağlamaya yardımcı olur. Genellikle kalesine (2000 derecede ısıl işlem görmüş) cam ve seramik sanayisinde kullanılır. Tarım vasıflı kaolin kili 85-90 derece ısıl işlem görmüş çıktığı madene göre içerisindeki faydalı iz elementleri elimine edilememiştir.

KABA YONCA
Yem bitkisi olarak kullanılan ve genellikle kuru alanlarda yetiştirilen bir yonca türü.

KABAK
Çok yıllık bir bitki türüdür ve meyveleri yemeklerde kullanılır.

KARAHİNDİBA
Yabani bir bitki türüdür ve yaprakları salatalarda kullanılır.

KARPUZ
Yaz mevsiminde yetişen ve büyük, su dolu meyveleri olan bir bitki türüdür.

KAVUN
Yaz mevsiminde yetişen ve tatlı, sulu meyveleri olan bir bitki türüdür.

KETEN
Bitkisel liflerinden elde edilen tekstil ürünleri ve yağları için yetiştirilen bir bitki türüdür.

L-

LAHANA
Torpiller familyasından, çiğ veya pişirilerek tüketilen bir sebze türüdür.

LİMON
Turunçgiller familyasından, ekşi bir meyve türüdür ve çeşitli yemek ve içeceklerde kullanılır.

LAVANTA
Güzel kokusu ve mor renkli çiçekleri nedeniyle bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilen bir bitki türüdür.

LEBLEBİ
Kuru baklagillerden elde edilen bir atıştırmalık ve yemeklik üründür.

LÜFER
Deniz balığı türlerinden biri olup, özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde avlanır.

LİMONATA
Limon suyu, su ve şekerden yapılan bir içecek türüdür.

LAHANALI
Kışlık sebzelerin saklandığı soğuk ve nemli bir depo tür.

M-

MANGAN
Mangan, periyodik tabloda Mn sembolü ile gösterilen ve atom numarası 25 olan bir geçiş metalidir. Doğal olarak bulunan bir elementtir ve dünyanın kabuğunda yedinci en yaygın elementtir. Mangan, birçok endüstriyel uygulamada kullanılır, örneğin çelik yapımında, pil üretiminde, seramik üretiminde ve cam yapımında kullanılır. Ayrıca, bitkilerin büyümesi için gereken bir mikro besindir ve toprakta bulunması gerekir. Bitkilerde mangan eksikliği, yaprakların sararması, büyümenin yavaşlaması ve verim kaybına neden olabilir.
Mangan ayrıca insan vücudu için de önemlidir ve kemik sağlığı, sinir sistemi fonksiyonları ve antioksidan işlevleri için gereklidir.

MAGNEZYUM
Periyodik tabloda Mg sembolü ile gösterilen ve atom numarası 12 olan bir elementtir. Bitkilerin büyümesi için önemli bir besin maddesidir ve klorofilin yapısında yer alır. Bu nedenle, magnezyum eksikliği bitkilerde sararma, yaprak dökümü ve büyüme geriliği gibi problemlere yol açabilir.

MOLİBDEN
Periyodik tabloda Mg sembolü ile gösterilen ve atom numarası 12 olan bir elementtir. Bitkilerin büyümesi için önemli bir besin maddesidir ve klorofilin yapısında yer alır. Bu nedenle, magnezyum eksikliği bitkilerde sararma, yaprak dökümü ve büyüme geriliği gibi problemlere yol açabilir.

MISIR
Buğdaygiller familyasından, dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilen bir tahıl türüdür.

MARUL
Yaprakları salatalarda, sandviçlerde ve diğer yemeklerde kullanılan bir sebze türüdür.

MAZOT
Tarım makineleri ve taşıtlarında kullanılan bir yakıt türüdür.

MANDA
Süt, et ve deri üretimi için yetiştirilen evcil bir hayvan türüdür.

MANDALİNA
Turunçgiller familyasından, tatlı bir meyve türüdür ve birçok yemekte kullanılır.

MUZ
Müziğiler familyasından, lezzetli ve besleyici bir meyve türüdür.

MERCİMEK
Baklagiller familyasından, yemeklerde ve salatalarda kullanılan bir bitki türüdür.

N-

NADAS
Toprağı bir süre boş bırakarak, dinlenmeye aldığımız tarım yöntemidir.

NAR
Kabuklu, kırmızı bir meyve türüdür ve sağlık açısından birçok faydası vardır.

NARENCİYE
Turunçgiller ailesinden olan, ekşi veya tatlı, sulu bir meyve türüdür.

NAR
Kabuklu, kırmızı bir meyve türüdür ve sağlık açısından birçok faydası vardır.

NOHUT
Baklagiller ailesinden, yüksek protein oranına sahip bir bitki türüdür.

NEMATOD
Toprakta yaşayan, bazı bitkilere zarar veren, mikroskobik solucanlardır.

NARENCİYE BAHÇESİ
Turunçgiller ailesinden olan meyvelerin yetiştirildiği bahçelere verilen isimdir.

NİTRAT
Bitkilerin büyümesi için gereken bir besin maddesidir, ancak aşırı kullanımı çevre kirliliğine neden olur.

O-

ORGANİK
Organik kelimesi, doğal yollarla yetiştirilen ve işlenen ürünleri ifade eder. Organik tarım, sentetik gübre, pestisit ve diğer kimyasal maddelerin kullanımını en aza indirerek, doğal kaynakları ve çevreyi korumayı amaçlar. Organik tarım, toprağın verimliliğini korur ve toprağın doğal besinlerini koruyarak, ürünlerin besin değerini artırır. Organik ürünler, genellikle GDO içermeyen, kimyasal ilaçlar kullanılmadan ve doğal yollarla yetiştirilen ürünlerdir. Organik ürünler, sağlıklı beslenme açısından daha faydalıdır ve çevre dostu olduğu için çevreye zarar vermezler. Organik ürünler, organik sertifikalandırma kurumları tarafından belirli standartlara göre sertifikalandırılır. Organik ürünler, organik tarım yöntemleri kullanılarak yetiştirilen sebzeler, meyveler, tahıllar, süt ürünleri, et, balık, yumurta ve diğer gıda ürünlerini ifade edebilir. Organik tarım, sadece gıda ürünleri için değil, tekstil ürünleri, kozmetik ürünleri ve diğer ürünler için de uygulanabilir.

OT
Tarım arazilerinde yetişen ve hayvanlar tarafından yenen bitki türlerine denir.

OTLATMA
Hayvanların otlaklarda veya çayırlıklarda otlatılması işlemidir.

OT VERİMİ
Bir tarım arazisinde yetişen otun, belirli bir süre içinde elde edilen miktarıdır.

ORGANİK GÜBRE
Kimyasal olmayan ve doğal olarak üretilen gübre türüdür.

ORGANİK TARIM
Kimyasal gübre ve sentetik ilaçlar kullanmayan, doğal yöntemlerle ürün yetiştirme yöntemidir.

ORGANİK TARIM SERTİFİKASI
Organik tarım yöntemleri kullanılarak yetiştirilen ürünlerin sertifikalı olarak satılmasını sağlar.

Ö-

ÖRTÜ ALTI TARIM
Özellikle sera ortamında, örtü altı malzemeleri kullanarak yapılan tarım yöntemidir.

ÖKÜZ
Tarımda çeşitli işlerde kullanılan, boynuzlu ve çift sıra dişleri olan bir hayvandır.

ÖZSU
Bitkilerin hücrelerinde bulunan ve bitki büyümesi için gerekli olan sıvıdır.

ÖRTÜ MATERYALİ
Seralarda kullanılan, bitkileri çevreleyen ve ısıyı koruyan plastik, naylon ya da camdan yapılan malzemelerdir.

ÖRTÜ SEBZECİLİĞİ
Seralarda ve örtü altı tarım yöntemiyle üretilen sebzelerin yetiştirilmesi işlemidir.

P-

PATATES
Yenilebilir yumruları olan bir bitki türüdür ve dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilir.

PAMUK
Lifleri tekstil ürünleri yapımında kullanılan bir bitki türüdür.

PAPATYA
Bitkilerde ve tarım alanlarında konukçu zararlı böceklerin ve hastalıkların kontrolü için kullanılan kimyasal ilaçlardır.

PANCAR
Şeker pancarı ve yem pancarı olmak üzere iki çeşidi olan bir bitki türüdür.

PEYNİR
Sütten yapılan bir gıda türüdür ve birçok çeşidi vardır.

PESTİSİT
Bitkilerde ve tarım alanlarında konukçu zararlı böceklerin ve hastalıkların kontrolü için kullanılan kimyasal ilaçlardır.

PROBİYOTİK
Sindirim sistemi sağlığı için faydalı olan canlı bakteri türleridir.

R-

RADYASYON
Tarım ürünlerinin depolanması ve korunması sırasında kullanılan bir yöntemdir.



RADYASYON STERİLİZASYONU
Tarım ürünlerinin hastalık ve zararlı organizmalardan arındırılması için kullanılan bir yöntemdir.

RASYON
Hayvan beslemede kullanılan, belirli bir süre için önceden hazırlanan yem karışımıdır.

ROKA
Yaprakları baharat olarak kullanılan, yeşil renkli bir bitki türüdür.

RÖMORK
Tarım makinelerinin çekilmesi için kullanılan bir taşıma aracıdır.

RÜZGAR ENERJİSİ
Tarım sektöründe kullanılan alternatif bir enerji kaynağıdır.

S-

SEBZE
Yapraklı, köklü veya meyveli yenebilen bitki türleridir.

SERA
Bitkilerin korunması ve yetiştirilmesi için kullanılan, cam veya plastik malzemelerden yapılan bir yapıdır.

SULAMA
Tarım arazilerine su verilmesi işlemidir.
Bitkilerin su ihtiyacını karşılamak için yapılan işlemdir. Bu işlem, yağmur yağmayan dönemlerde veya kurak bölgelerde zorunlu hale gelir.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM
Çevresel, ekonomik ve sosyal faktörleri dikkate alarak, uzun vadede tarımın sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik bir tarım yöntemidir.

SÜS BİTKİLERİ
Bahçe ve parklarda süs amaçlı yetiştirilen bitki türleridir.

SÜT
İnek, keçi ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen bir sıvıdır ve birçok süt ürününün yapımında kullanılır.

T-

TARIM
Bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerinin tümüne verilen genel isimdir. Bitkisel ve hayvansal üretimin yapıldığı, toprak.

TARLA
Tarım faaliyetleri için ayrılmış, geniş ve düz arazi parçasıdır. Tarlalar, toprak yapısına ve bitki türüne göre farklılık gösterir.

TAVUK
Et ve yumurta üretimi için yetiştirilen kümes hayvanlarından biridir. Tarım alanında tavukçuluk faaliyetleri yaygın olarak yapılmaktadır.

TOPRAK
Bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan besin maddelerini içeren, doğal bir materyaldir. Bitkilerin yetişmesi için gerekli olan temel unsur olan toprağın yapısı, özellikleri ve verimliliği tarım alanında önemli bir kavramdır.

TRAKTÖR
Tarım arazilerinde kullanılan motorlu bir araçtır. Tarım alanında kullanılan motorlu araçlardan biridir. Tarım işlerinde toprağı işlemek, sulama yapmak, gübreleme yapmak ve diğer işlemleri kolaylaştırmak için kullanılır.

U-

UYGULAMA
Herhangi bir konuda alınan tedbirler, uygulanan yöntemler veya yapılan faaliyetlerdir. Tarım alanında da farklı uygulamalar yapılarak verimlilik artırılmaya çalışılır.

UYGUNLUK
Bir yatırımın amaçları, hedefleri, ülkenin ihtiyaçları, sorunların boyutu, kalkınma ortakları ve benzeri faktörlere uygun olup olmadığına ilişkin bir kavramdır. Tarım faaliyetleri de bu kavramın dikkate alındığı bir alan olarak değerlendirilebilir.

UYKU DÖNEMİ (DORMAN SASON)
Bitkilerin yapraklarını dökerek vejetatif büyümesini durdurduğu dönemdir. Bu dönem, orta ve yüksek enlemlerde kış mevsiminde, çöllerde ise kuraklığın arttığı dönemde meydana gelir

Ü-

ÜRETİM
Tarım alanında en temel kavramlardan biridir. Bitkisel ve hayvansal üretim, tarımın temel amacıdır.

ÜRETİM TEKNİKLERİ
Tarım faaliyetlerinde kullanılan yöntemlerdir. Bu teknikler, toprak işleme, sulama, gübreleme, ilaçlama, hasat gibi işlemleri kapsar.

ÜRÜN
Tarım faaliyetleri sonucunda elde edilen bitkisel ve hayvansal ürünlerdir. Bu ürünler gıda, yem, sanayi ham maddesi ve diğer alanlarda kullanılır.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ
Tarım faaliyetlerinde birden fazla tür bitki ya da hayvan üretilerek, çeşitlilik sağlanmasıdır. Bu sayede ürün çeşitliliği artar ve ekonomik olarak daha kazançlı hale gelinir.

V-

VAKUMLU AMBALAJLAMA
Gıdaların tazeliğini ve kalitesini korumak için kullanılan bir ambalajlama yöntemidir. Tarım ürünlerinin işlenmesinde ve saklanmasında bu yöntem sıklıkla kullanılır.

VERİM
Tarım faaliyetleri sonucunda elde edilen ürün miktarıdır. Verimlilik, tarımın en önemli hedeflerinden biridir.

VERİMLİLİK
Tarım faaliyetlerinde üretim miktarının, kullanılan kaynaklara oranla ne kadar yüksek olduğunu ifade eder. Tarım verimliliği, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından önemlidir.

VETERİNER
Hayvan sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenen uzmanlardır. Tarım alanında hayvan sağlığının korunması ve hastalıkların önlenmesi için veteriner hekimlerden yararlanılır.

Y-

YABANİ OT
Tarım alanında yetiştirilen bitkilerin büyümesini engelleyen, zararlı otlardır. Yabani otlar, tarım faaliyetlerinde önemli bir sorun olabilir.

YAPRAK GÜBRESİ
Bitkisel atıklardan üretilen ve bitkilerin besin ihtiyacını karşılamak için kullanılan bir gübre türüdür.

YEM
Tarım alanında hayvanların beslenmesi için kullanılan bitkisel veya hayvansal gıdalardır. Yemler, hayvanların sağlıklı büyümesi ve verimlilik açısından önemlidir.

YERLİ TOHUM
Bir bölgede doğal olarak yetişen bitkilerin, özelliklerinin korunması için kullanılan tohumlardır. Yerli tohumlar, tarımın sürdürülebilirliği açısından önemlidir.

Z-

ZAHİRE
Tahılların genel adıdır. Buğday, arpa, çavdar, mısır gibi ürünleri kapsar.

ZEYTİN
Zeytin ağacından elde edilen bir meyvedir. Zeytin yağı üretimi ve yemeklerde kullanımı yaygındır.

ZİRAAT
Tarım işleri veya tarımla ilgili her türlü çalışmaları kapsayan bir kavramdır.

ZİRAİ İLAÇ
Bitkileri korumak ve hastalıklarından kurtarmak için kullanılan kimyasal maddelerdir.

ZİRAİ MÜCADELE
Bitki hastalıkları, zararlılar ve yabani otlarla mücadele etmek için yapılan işlemlerdir. Pestisit kullanımı, toprak işleme ve kültür yöntemleri gibi çeşitli teknikler kullanılır.

ZİRVE
Çiftçiliğin en yoğun yapıldığı araziye verilen isimdir.

ZOOTEKNİ
Hayvan besleme ve yetiştirme bilimidir. Tarım sektöründe hayvancılıkla ilgilenen kişiler tarafından kullanılır.